Piia Rautiola

Yleinen

Perhekerhoa ja vaatepohdintaa

Tänään olimme ensimmäistä kertaa tälle syksylle perhekerhossa. Perhekerho on toteutettu täällä Kannuksessa mitä mainioimmalla tavalla. Hienoa että seurakunnassamme on resursseja tällaiseen.

dav 

Kerho on tosiaan tiistaisin srk talolla 10-12. Aluksi siellä on hartaus, jonka jälkeen lapset jäävät leikkitiloihin kahden lastenohjaajan kanssa, ja aikuiset pääsevät hetkeksi juttelemaan keskenään. Yleensä keskustelun aihetta alustaa lehtori Anne Vihanta, ja sen pohjalta juttelemme porukalla. Tavallisesti aiheet liittyvät johonkin ajankohtaiseen uutiseen tai teemaan, tai lasten kasvatukseen ym.

Tänään hartauden aiheena oli Jeesuksen vierailu Martan ja Marian kodissa. Lasten ohjaajat koostavat hartauden aina hienolla tavalla lapsentasoisesti. Kuvassa näkyvä kangastalo on ikään kuin Martan ja Marian koti, ja kynttilä keskellä Jeesus.

Elsa pääsi puhaltamaan kynttilää, koska hänellä on ollut synttärit aika vasta. Kiva perinne tämäkin, ja lapsista jännää päästä vuorollaan puhaltamaan.

Tänään aikuisten ohjelmassa oli poikkeus, kun Me and I myyjä oli esittelemässä uutta mallistoa.

Kyseisen merkin vaatteita on ollut meillä todella paljon. Lähes kaikki vaatteet ovat hyväkuntoisina käytettyinä hankittuja. Ja vaikka vaatteita on käytetty meilläkin ahkerasti, ovat useat päässeet vielä seuraavaan kotiin käyttöön.

Itse en ole pitkään aikaan enää tykännyt siitä väri kylläisyydestä, mitä merkki tarjoaa. Ehkä niitä on vaan ollut meillä liian paljon ja pitkään. Mutta lasten mieleen ne kyllä ovat, ja siksipä niitä vieläkin hankin.Etenkin pojille kulkuneuvo paidat on olleet lemppareita, ja niitä kyllä löytyy varmaan melkein joka kuosia ja väriä. Isolta veljeltä pienemmälle odottamassa.

Hyvin käytännöllisiä käyttövaatteita. Ja kun enimmäkseen lapset saavat itse päättää mitä päälleen laittavat, on kiva esim.näin kerhoon lähtiessä pukea sellaista mistä äitikin tykkää. Eikös oo toimiva jako?

Meandissa on muutama juttu, joita arvostan todella paljon.

Ensinnäkin tuotteet on aivan todella, todella laadukkaita!! Siinä yksi iso asia, sillä kaikista kuluttavin asia luonnolle vaateteollisuudessa, on juuri se vaatteen lyhyt käyttöikä.

Laatu näkyy paitsi siinä, että vaate säilyttää värin ja mallin, myös siinä, että se on ns.silittämättä siisti.  Trikoomateriaalit on aivan ylivertaisia, eikä mikään oo kivempaa ku vaatteen laadun tuntu ja näkö.

Toinen asia, ja itselleni se kaikista tärkein, on prosessin läpinäkyvyys. Vaatteet ovat aikuisten ihmisten valmistamia. Ihmisten, jotka saavat kunnollisen palkan, kunnolliset työolot, ja lomaakin joskus.

Sitten se kolmas seikka, eli lasten oma maku. Vaatteet ovat tosi miellyttäviä päällä, ja ovat tosiaankin mini ihmisten silmään sopivia 😉

Vaikka pyrin löytämään kaikki vaatteet kierrätettyinä, enkä näin ollen pysty suoraan vaikuttamaan valinnoillani valmistajan bisnekseen, niin silti maksan mielelläni kirpparillakin kunnon hinnan eettisesti tuotetusta ja laadukkaasta vaatteesta.

Ja tavallaan minusta se on viesti kuitenkin kuluttajille, ja siten välillisesti myös valmistajalle, jos h&m 8€ vaatetta ei tahdo saada kaupan edes 1€ hintaan. Mutta 30€ vaatteen saa myytyä 8€ hintaan vieläpä ihan helposti. Lisäksi myyjälle jää mukava käyttökokemus laadukkaasta tuotteesta, ja hyvä mieli eettisesti kestävästä taustasta.

Vaate teollisuuden ympäristökuorma, ja lasten riisto halppisketjujen bisneksessä, ovat niin käsittämättömiä asioita, että tällainen alinomaan maailman tuskaa poteva ihminen suorastaan luhistuu niiden alla.

Voi miten paljossa länsimainen voi valinnoillaan vaikuttaa!! Vaikka kritisoin merkkivaate ”trendejä”, ja pidän kaikkea pintaliitoa melko turhana, niin on siinä hyviäkin puolia.

Esim.just se, että kalliimmat vaatteet, jotka joo, ovat laadukkaitakin, mutta joiden hinta koostuu valitettavasti myös merkistä, ovat useimmiten tuotettu eettisemmin kuin halpisvaatteet.

Siinä on iso syy maksaa vähän turhasta, ei ainakaan ole tukemassa lapsityövoiman käyttöä.

Toki vaatevalmistajan taustat pitää itse selvittää, eikä voi sokeasti luottaa, että hinta kertoo suoraan onko valmistusprosessi eettinen vai ei. Mutta pääpiirteittäin oon havainnut, että vaatteen eettisyydellä ja hinnalla on yhteys.

Niin tärkeitä aiheita, lapsityövoiman käyttö, ja ja pois vaatteiden ympäristökuorma, mikromuovit vesistöissä ym, että niistä on kirjoitettava joskus oikein ajan kanssa.

Taas tällainen pintaraapaisu tän päivän mietteistä. Myyjän päällä näkyvä collegetakki oli super kaunis, ja sopi mullekin.

Mutta tavoilleni uskollisena maksan huokeamman hinnan, ja säästän vähän luontoa, suuntaamalla retkeni paikalliseen tavarataloon Kylänraitin kirppikselle! 🙂

P.S. molempien lasten nätit kerhovaatteet ovat juurikin tuolta edellä mainitusta paikasta. Hyviä löytöjä pikkurahalla!

Loppuun vielä kuva höpsöistä kavereista lenkkipolun varrelta.

Kirjoittanut

Piia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *